Artrita reumatoida (AR) este o boala autoimuna care afecteaza articulatiile si alte parti ale organismului. Aceasta afectiune provoaca inflamatie cronica in articulatii, ceea ce duce la durere, tumefiere, rigiditate si pierderea functiei articulatiei. In timp, aceasta inflamatie poate duce la distrugerea articulatiei si a oaselor din jurul acesteia.

Artrita reumatoida poate afecta orice articulatie din organism, dar cele mai frecvent afectate sunt cele din maini, picioare, genunchi si coloana vertebrala. In plus fata de afectarea articulatiilor, boala poate afecta si alte organe si tesuturi, cum ar fi plamanii, ochii, pielea si vasele de sange.

Semnele si simptomele artritei reumatoide pot include durere, tumefiere, rigiditate si dificultate in a misca articulatia afectata. De asemenea, pot fi prezente si simptome generale, cum ar fi oboseala, pierderea in greutate si febra.

Cauza exacta a artritei reumatoide nu este cunoscuta, dar se crede ca este cauzata de o combinatie de factori genetici si de mediu. Se stie ca aceasta boala este mai frecventa la femei decat la barbati si ca riscul de a dezvolta artrita reumatoida creste cu varsta.

Tratamentul artritei reumatoide implica utilizarea de medicamente antiinflamatoare si imunosupresoare pentru a controla inflamatia si a preveni distrugerea articulatiei. Fizioterapia si terapia ocupationala pot ajuta la imbunatatirea forta si mobilitatea articulatiei afectate. In cazurile avansate, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a inlocui articulatia afectata cu o articulatie artificiala.

Prevenirea artritei reumatoide nu este posibila, dar se pot lua masuri pentru a reduce riscul de a dezvolta aceasta boala. Acestea pot include mentinerea unei greutati corporale sanatoase, evitarea traumatismelor articulare si practicarea unui stil de viata activ.

In concluzie, artrita reumatoida este o boala autoimuna care afecteaza articulatiile si alte parti ale organismului, cauzand inflamatie cronica, durere, tumefiere si pierderea functiei articulatiei. Cauza exacta nu este cunoscuta, dar se crede ca este legata de factori genetici si de mediu.