Osteoartrita este o afectiune degenerativa a articulatiilor, care poate afecta orice articulatie din organism. Cel mai frecvent, genunchii, soldurile, mainile, coloana vertebrala si articulatia interfalangiana (degetele) sunt afectate. Osteoartrita este cauzata de uzura normala a cartilajului care acopera extremitatile osoase din articulatie.

Semnele si simptomele osteoartritei pot include durere, tumefiere, rigiditate si dificultate in a misca articulatia afectata. In unele cazuri, poate exista si o senzatie de “pocnit” sau “scartait” atunci cand se misca articulatia. Pe masura ce afectiunea progreseaza, cartilajul poate fi complet distrus, iar oasele pot freca una de cealalta, cauzand durere si limitarea miscarilor.

Osteoartrita poate fi cauzata de mai multi factori de risc, inclusiv varsta, obezitatea, leziuni articulare anterioare si anumite boli ale articulatiei. Persoanele care au un istoric familial de osteoartrita sau care au suferit traumatisme articulare anterioare au un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune.

Tratamentul osteoartritei poate include utilizarea de medicamente antiinflamatoare si analgezice, precum si fizioterapie pentru a imbunatati forta si mobilitatea articulatiei afectate. In cazurile avansate, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a inlocui articulatia afectata cu o articulatie artificiala.

Prevenirea osteoartritei implica mentinerea unei greutati corporale sanatoase, imbunatatirea flexibilitatii si a fortei musculare prin exercitii de intindere si fortificare, si evitarea activitatilor care pot suprasolicita articulatiile. De asemenea, este important sa se evite traumatismele articulare prin evitarea activitatilor care pot duce la acestea sau prin purtarea echipamentului de protectie adecvat.

In concluzie, osteoartrita este o afectiune degenerativa a articulatiilor cauzata de uzura normala a cartilajului care acopera extremitatile osoase din articulatie. Semnele si simptomele includ durere, tumefiere, rigiditate si dificultate in a misca articulatia afectata. Tratamentul poate include medicamente antiinflamatoare, fizioterapie si interventia chirurgicala.