Reumatismul este o boală cronică cu care se confruntă un număr destul de mare de persoane de toate vârstele, fiind mai frecventă la femeile de vârstă mijlocie.

Specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor reumatice se numește reumatologie, însă anumite afecțiuni pot fi evaluate și tratate de echipe extinse de specialiști.

În prezent categoria bolilor reumatice cuprinde aproximativ 200 de afecțiuni. Despre ele, dar și o serie de sfaturi utile vei află din acest articol.

Boli reumatice

Bolile reumatice, numite și boli inflamatorii musculo-scheletale, afectează deopotrivă atât copiii, adolescenții, tinerii cât și vârstnicii, fiind spulberată preconceptia precum reumatismul ar fi apanajul varstei a 3-a. Cele mai intalnite boli reumatice sunt:

  • Osteoartrita – reprezintă deteriorarea cartilajului articular și se manifestă prin dureri articulare, rigiditate și creșterea în volum a articulației.
  • Artrita reumatoida – este afectiunea inflamatorie sistemică descrisă de durere și tumefactie cu caracter particular. În cazul acestei boli durerea persistă în repaus, nu este accentuată de solicitările articulare și se însoțește de o durere a articulațiilor dimineața sau după perioadele de inactivitate cu o durata mai mare de o ora.
  • Artrita reactivă – este o artrita sterilă care apare după o infecție venerică sau enterica. Această este intalnita de regulă la adultul tânăr.
  • Artrita psoriazică – este o afecțiune inflamatorie articulara asociată cu psoriazisul. Trăsăturile caracteristice artritei psoriazice sunt : depresiunile unghiale, onicoliza, artrită interfalangiana distală, dactilita, osificare paravertebrala, telescoparea degetelor.
  • Sindrom sjogren – este o afecțiune inflamatorie cronică autoimuna, care se manifestă prin afectarea musculo-scheletală, afectarea cutanata și fenomen Raynaud.
  • Lupus eritematos sistemic – este o boală autoimună caracterizată prin producție de autoanticorpi. În această boală sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat țesuturile sănătoase, producând inflamație. Poate afecta pielea, articulațiile, rinichii, cordul, vasele sangvine, ficatul, parenchimul pulmonar.
  • Artrita infecțioasă – reprezintă infecțiile articulare cauzate de bacterii, virusuri și fungi. În categoria artritei infecțioasă sunt incluse și: Artritele septice (bacteriene), Tuberculoză musculoscheletala, Artritele virale (parvovirusul B19, virusul rubeolic, virusurile hepatitice B și C, virusul HIV), Boala Lyme.
  • Osteoporoza – este o boală scheletică sistemică caracterizată prin fragilitate osoasă și risc crescut de producere a fracturilor; oasele devin atât de fragile încât căderea sau chiar aplecatul ori efortul de tuse pot provoca o fractură
  • Reticulohistiocitoza multicentrică – este o boală sistemică rară, caracterizată prin leziuni cutanate papulo nodulare și artrită eroziva, deformanta, progresivă la nivelul articulațiilor mâinii, afectând inclusiv articulațiile interfalangiene distale.
  • Guta – este o formă de artrită cauzată de excesul de acid uric în sânge și se caracterizează prin durere bruscă, severă, cu umflături și roșeață articulară, cea mai caracteristică fiind artrită degetului mare ( podagră). Frecvent primul atac apare noaptea, pacienții fiind treziți din somn de intensitatea durerii. În câteva ore articulatia devine fierbinte, roșie violacee și foarte dureroasă.
  • Lombosciatica – reprezintă durerea lombară cu debut brutal ce iradiază pe membrul inferior de-a lungul rădăcinilor nervoase lombare, cel mai frecvent fiind afectată rădăcina nervului sciatic.
  • Fibromialgia – este o boală caracterizată prin dureri musculoscheletice cronice, generalizate, asociate cu astenie fizică, tulburări ale somnului, ale atenției, scăderea vitezei de reacție, anxietate, depresie, cefalee, uneori colon iritabil, amorțeli la nivelul extremitatilor, dureri pelvine și palpitații.

Sfaturi pentru bolnavii de reumatism

Dacă ai fost diagnosticat de curand cu artrita sau cu una dintre oricare alte boli reumatice, află că nu ești singur. Numărul oamenilor din întreaga lume care suferă de afecțiuni reumatismale este de ordinul milioanelor. Chiar dacă nu există un medicament minune pentru reumatism, există o serie de sfaturi și recomandări pe care le poți pune în practică, astfel încât să poți ține afecțiunea sub control și să duci o viață normală.

Exerciții fizice pentru bolnavii de reumatism

Activitatea fizică regulată te ajută să-ți menții o greutate optimă o corpului, îți face muschii mai puternici și articulațiile mai flexibile. Mai mult decât atât, mișcare te ajută să sporești și gama de mișcări ale articulațiilor, îți îmbunătățește rezistența, reduce spasmele musculare și crește circulația sângelui în mușchi și articulații, fapt care încurajează procesul de vindecare a bolilor reumatice.

Dacă faci exerciții fizice echilibrate cu perioade de repaus, acestea te pot ajuta să reduci durerea și redoarea articulatiilor, reducând astfel și stresul.

Cele mai bune și recomandate exerciții fizice sunt cele care nu îți sporesc simptomele și care nu îți provoacă dureri. Exercițiile pe care le poți face și tu, treptat, includ mersul alert, mersul pe bicicleta, inotul și exercițiile aerobice în apă.

Evita să faci exerciții dacă articulațiile tale sunt sensibile, traumatizate sau sever inflamate din cauza bolii reumatice de care suferi.

Stațiuni balneoclimaterice din România în care îți poți trata reumatismul

România este una dintre cele mai bogate țări în zone cu ape termale, izvoare minerale și aer cu calități curative. În cazul pacienților care suferă de boli reumatologice, cele mai indicate stațiuni în care pot urma tratamente balneare sunt: Băile Herculane, Geoagiu, Moneasa, Sovata, Slănic Prahova, Olănești, Călimănești, și în stațiunile cu ape sărate slab concentrate și nămol. De asemenea, Băile Felix sunt recomandate pacienților cu poliartrită reumatoidă care au avut intervenții chirurgicale ortopedice.

Stil de viață sănătos

Bolnavii diagnosticați cu boli reumatice trebuie să aibă, pe langa dieta sănătoasă și echilibrată, bogată în alimente care reduc inflamatia din corp și un stil de viață sănătos, care să includă mișcare și exerciții fizice care nu solicită articulațiile afectate.

Pentru un stil de viață sănătos, specialiștii recomandă:

  • Renunțarea la fumat – fumatul reduce eficacitatea anumitor tratamente medicamentoase folosite în tratarea bolilor reumatice.
  • Reducerea consumului mare de alcool și cafea – evită să consumi cofeina și alcool pentru că acestea pot înrăutăți simptomele bolilor reumatice.
  • Activități fizice moderate – cele mai bune activități fizice sunt cele care nu îți agravează simptomele și care nu îți provoacă durere în timp ce le execuți. Poți efectua cu moderație activități fizice, precum mersul alert prin parc, mersul pe bicicleta sau înotul.
  • Odihnă – somnul este esențial pentru starea ta fizică și pentru sănătatea ta mintală. Dacă ai tulburări de somn și îți este greu să adormi, discuta cu medicul tău.
  • Evita condițiile climatice extreme – dacă suferi de boli reumatice, este important să eviți perioadele cu condiții meteo extreme, astfel că nu trebuie să stai nici la frig, dar nici la căldură.
  • Ai întotdeauna Kamfolin la îndemână – Kamfolin este un puternic unguent analgezic cu efect imediat asupra durerilor reumatice, musculare, osoase și articulare.

Dacă vei ține cont de toate aceste sfaturi și rcomandări stare ta generală de sănătate se va îmbunătății, iar durerile provocate de bolile reumatice se vor ameliora.