Cu toții ne confruntăm cu dureri musculare în diferite momente ale vieții. Acestea nu țin cont de vârstă sau sex, ele apar de obicei după o anumită acțiune pe care o efectuăm, cum ar fi exercițiile fizice. Oricare ar fi cauza durerilor articulare şi musculare, de obicei ele pot fi gestionate prin medicaţie sau diverse tehnici şi tratamente alternative.
Deși suntem tentați să asociem durerile de mușchi cu vârsta, acest lucru nu are neapărat relevanță. Durerile sunt semnele mușchilor suprasolicitați sau pot ascunde diverse alte afecțiuni. Un bun exemplu este reumatismul. Să crezi că apare doar la persoanele în vârstă este un mit. Această afecțiune poate să apară și la 65 de ani, dar poate foarte bine să apară și la 30 de ani. Așadar, în acest material vei afla care sunt principalele cauze ale durerilor musculare și cum poți scăpa de ele cât mai repede.
Dureri musculare cauze
Acest tip de dureri musculare pot să apară oricând. Chiar dacă înviața de zi cu zi nu faci ceva deosebit, se poate totuși ca la un moment dat să te confrunți cu aceste mici neplăceri. Acestea apar în special la persoanele care lucrează în picioare sau persoanele care au de mers zilnic dintr-un colț în altul și sunt mereu pe fugă. În cele mai multe situații este suficient să ai parte de o odihnă corectă și un somn bun pentru a ameliora durerile de mușchi. În alte cazuri însă, trebuie să apelezi la medicație sau tratamente alternative. Iată care sunt cele mai întâlnite cauze ale durerilor musculare:
- Dureri musculare de la stres
În cazul în care ne confruntăm cu o perioadă de stres, acest lucru poate intensifica durerile de musculatură. În egală măsură, atât stresul psihic, cât și cel fizic pot provoca tensiunea musculară resimțită în tot corpul sau doar în anumite zone specifice. În stresul cronic, mușchii pot rămâne într-o stare de tensiune aproape constantă, ducând la durere.
- Dureri musculare apărute în urma entorselor
Dacă te-ai confruntat până acum cu o entorsă, probabil știi cât de dureros se poate simți. În urma unor traume, corpul poate resimți mai mult sau mai puțin dureri de mușchi sau dureri articulare. Durerea se poate resimți și în cazul accidentelor, mișcărilor foarte bruște, entorselor, fracturilor sau posturile neadecvate și adoptate în mod constant.
- Dureri musculare de la răceală
Atunci când ne confruntăm cu o răceală sau gripă, primele semne de slăbiciune pe care corpul le transmite sunt durerile musculare. Infecțiile virale de orice fel aduc odată cu ele stările de oboseală și durerile de mușchi. Acest tip de durere va trece odată cu dispariția răcelii. Răceala va fi tratată medicamentos
- Dureri musculare cauzate de deficit de vitamine și minerale în organism
Corpul fiecărui om are nevoie de cantitățile corecte de vitamine și minerale pentru a funcționa la maxim. Dacă mineralele precum calciu, magneziu, potasiu și sodiu nu sunt foarte regăsite de organismul uman este foarte posibil să apară și durerile musculare. Aceste vitamine și minerale sunt necesare pentru contracția musculară normală și menținerea oaselor sănătoase și puternice. O lipsă mai accentuată de electroliți poate încetini contracțiile musculare, provocând dureri și slăbiciune, precum şi o fragilitate resimțătă a oaselor. Un nivel scăzut de vitaminea D în corp afectează absorbția calciului în organism.
- Dureri musculare de la oboseală
Oboseala se resimte în tot corpul. Din această cauză, apar și durerile de musculatură. O stare extremă de oboseală se manifestă prin energia redusă și toleranța slabă la efort fizic.
- Dureri musculare de la afecțiuni specifice
Printre alte afecțiuni specifice care cauzează dureri musculare, putem enumera: osteoartrită, reumatism, lupus, hipotiroidism, osteomalacie, rabdomioliza sau multe altele. Dacă durerile persistă timp îndelungat este recomandat să apelași la un medic specialist. Acesta va analiza și va ști exact cum să trateze afecțiunile de acest fel.
Printre alte cauze care favorizează apariția durerilor de mușchi, se enumeră și cele care țintesc doar anumite zone ale corpului. Iată care sunt cele mai frecvente zone corporale unde durerea musculară își face resimțătă prezența:
- Dureri musculare la picioare
În cazul picioarelor, durerile musculare sunt foarte frecvente. Acestea apar în special la sportivi sau la oamenii de rând după ce depun un anumit efort sau chiar după ce efectuează la sală anumite exerciții pentru musculatură. Durerile resimțite în urma practicării unui sport sau drumeții, de obicei, trec de la sine destul de repede. În cazul aceleași dureri musculare la picioare, însă experimentată de persoanele care muncesc zi de zi și nu stau aproape deloc jos, trebuie tratată problema cu diverse tactici și soluții ale medicinei alternative. Nu există o singura cauză care să determine durerile musculare de picioare. Suprasolicitarea și traumatismul suportat în urma accidentelor precum leziunile sunt cele mai întâlnite, însă există și alte posibile cauze.
- Dureri musculare spate
Durerile musculare de spate reprezintă cea mai des întâlnită problemă de această natură cu care majoritatea oamenilor se confruntă la un moment dat în viață. Iată care sunt cele mai frecvente cauze pentru care oamenii acuză dureri musculare la spate:
- Ridicarea greutăților de la sală sau din viața de zi cu zi, în mod repetat sau chiar o mișcare bruscă, care e suficientă, poate întinde mușchii spatelui și ligamentele spinării. Dacă starea fizică nu este una destul de dezvoltată, stresul constant pe care îl supui spatelui va provoca spasme musculare dureroase. Asigură-te întotdeauna că faci exercițiile corect, în postura recomandată de specialist și nu te suprasolicita.
- Osteoartrita poate afecta partea inferioară a spatelui. În unele cazuri, artrita la nivelul coloanei vertebrale poate duce la o îngustare a măduvei spinării, o afecțiune numită stenoză spinală.
- Postura incorectă a spatelui poate de asemenea să atragă durerea musculară. Statul la birou sau dormitul într-o poziție incomodă este cauza principală a durerilor musculare la spate.
- Dureri musculare gât
Printre cele mai frecvente cauze a durerilor musculare la gât sau ceafă se află poziția incorectă de dormit. Dacă dormi destul de inconfortabil sau perna pe care așezi capul este prea tare sau are dimensiunile nepotrivite, riști să te trezești a doua zi cu grave dureri musculare. Acest tip de durere trece de la sine, însă trebuie remediată situația pentru a nu repeta același scenariu de prea multe ori.
Cum scăpăm de durerile musculare?
Oricare ar fi cauza durerilor musculare, există câteva tratamendii și remedii naturiste sau nu, după care te poți ghida pentru a scăpa de probleme. Iată acre sunt acestea:
Kinetoterapia
Exercițiile care stimulează funcționarea corectă a organismului și încălzirea masei musculare, precum kinetoterapia, te pot ajuta la ameliorarea durerilor musculare. Poți practica yoga sau poți să faci streching în fiecare zi pentru rezultatele mult visate. Corpul are nevoie de mișcare pentru a funcționa la capacitatea maximă. Chiar dacă e greu de crezut, problemele musculare apar chiar și atunci când petreci prea mult timp stând jos. Lipsa de mișcare atrage după ea diferite probleme și afecțiuni.
Tratament cu apă caldă sau comprese reci
O baie cu apă fierbinte poate ajuta la diminuarea rigidității articulații și la calmarea durerilor musculare. În cazul în care zona musculară este inflamată în urma unei entorse sau alte accidente de acest fel, este recomandat să pui o compresă cu apă rece pentru a calma inflamația.
Alimentația
Stilul de viață sănătos și alimentația bogată în acizi grași omega 3 și antioxidanți au reprezentat întotdeauna un organism care funcționează la capacitatea maximă. Pentru a evita apariția problemelor de musculatură, poți consuma cât mai multe cereale, fructe și legume.
Medicația
Pentru durerile ceva mai insuportabile este recomandat să cauți un gel pentru dureri musculare sau o crema pentru dureri musculare. Acestea vor acționa la locul durerii și o vor ameliora rapid. Ingredientele bogate din care produsele sunt concepute au rol antiinflamator și calmează zona afectată.
Suplimentele
Suplimentele alimentare acționează preventiv asupra durerilor de musculatură. Pentru un sistem imunitar și osos puternic, caută suplimente bogate în calciu, magneziu, zinc și vitamina D3.
Tratamentele naturiste
Printre cele mai bune tratamente naturiste putem enumera: ceaiul de rozmarin(are efect de calmare puternic), ceaiul de mușețel(proprietăți antiinflamatorii) și uleiul de lavandă(proprietăți care stimulează relaxarea mușchilor).
Muşchii şi articulațiile au nevoie de o atenție specială indiferent de vârstă sau perioadă. Acestea asigură o bună mobilitate şi permit realizarea unor activități variate, de care este nevoie în viața de zi cu zi: alergat, mers, sărit, ridicat, răsucit, îndoit, manevrarea diverselor obiecte etc. E important să avem grijă de întreg organismul și în special de musculatură și articulații. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul unui stil de viaţă sănătos, o cantitate potrivită de vitaminele şi mineralele de care organismul are nevoie şi acționând în mod imediat atunci când apar durerile musculare sau diverse alte probleme medicale.
În cazul în care remediile naturale nu funcționează și durerile musculare continuă să persiste este recomandat să consulți un specialist în domeniu. Un medic va ști cum să analizeze și să depisteze problema pentru a te ajuta și a-ți recomanda cele mai bune tratamente pentru ameliorarea durerilor. Ai grijă de corpul tău și nu neglija semnalele pe care acesta ți le transmite.
Comenteaza