Reumatismul sau toate bolile reumatice reprezintă termenul folosit pentru descrierea afecțiunilor care provoacă durere cronică, de cele mai multe ori o durere intermitentă, care afectează articulațiile sau țesuturile conjunctive. Reumatismul este un termen care nu definește o anumită afecțiune specifică, ci acoperă aproximativ 200 de boli diferite.
Acesta este și subiectul articolului nostru de astăzi. Din ce în ce mai mulți oameni se confruntă cu astfel de dureri și atribuie această terminologie în mod repetat. Află tot ce trebuie să știi despre reumatism citind acest articol.
Ce este reumatismul?
Bolile reumatice sau reumatismul reprezintă afecțiunile care afectează tendoanele articulațiilor, oasele, mușchii și ligamentele. Printre cele mai frecvente afectiuni reumatice se numără și artrita, un termen folosit pentru descrierea bolilor care afectează articulațiile.
Reumatismul inflamator este un alt termen generic des intalnit, folosit pentru numirea multor afecțiuni. Reumatismul inflamator descrie afectiunile care au directă legătură cu articulațiile inflamate, cu muschii inflamati și cu țesuturile inflamate care susțin sau conecteaza organele și alte părți interne ale corpului.
Cauzele reumatismului
De cele mai multe ori, bolile reumatice sunt, de fapt, afecțiuni autoimune. Acestea se dezvoltă atunci când sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase din corp, în loc să lupte împotriva bacteriilor, microbilor și virusurilor.
Astfel, este esențial să știi că multe din afectiunile reumatice apar atunci când sistemul imunitar nu mai funcționează așa cum ar trebui și ataca propriile tesuturi.
Pe de cealaltă parte, există situații în care bolile reumatice sunt rezultatul unui lucru care există în mediul ambiant, precum fumatul, poluarea sau orice poate provoca o infecție. Studiile efectuate în domeniu au arătat că și sexul (genul) are un rol important, mai ales că cele mai multe boli reumatice par să afecteze mai mult femeile, comparativ cu bărbații.
Principalele cauze sunt:
- Factorii genetici,
- Infecțiile,
- Obezitatea (implicit excesul ponderal),
- Expunerea la frig și umezeală,
- Dereglări ale sistemului imunitar.
De asemenea, experții din domeniu susțin și că bolile reumatice sunt cauzate de o combinație între factorii genetici și factorii din mediul înconjurător. Practic, o persoană care are anumite variante ale unei gene în ADN înseamnă că are o probabilitate mai crescută de a suferi de boli reumatice, iar factorii de mediu sunt cei care pot declanșa debutul bolii.
Factorii de risc ai reumatismului
Există mai mulți factori care te supun unui risc mai mare de a dezvolta afecțiuni reumatice. Printre cei mai intalniti se află și:
- Osteoartrită (artroză) este mai des întâlnită la adulții vârstnici, în comparație cu adulții tineri;
- Femeile sunt de departe mai predispuse decât bărbații să dezvolte artrită reumatoidă, sclerodermie, fibromialgie și lupus;
- Guta și spondilartropatiile sunt mult mai comune în cazul bărbaților;
- Lupusul afectează deseori persoanele afro-americane și persoanele hispanice;
- Obezitatea și fumatul îți cresc riscul în privința unui număr mare de boli reumatice;
- Factorii legați de alimentație îți pot crește sau reduce riscul de a avea anumite boli reumatice – guta este asociată cu dietele cu un conținut bogat de purine, care se găsesc în diverse tipuri de carne.
Legea Europeană Împotriva Reumatismului (EULAR) susține că anumiți factori pot crește riscul de a dezvolta afecțiuni reumatice, iqr aceștia sunt: fumatul, obezitatea, factorii genetici, vârstă înaintată sau anumite profesii care duc la lovituri, traumatisme sau uzură articulațiilor.
Simptomele reumatismului
Simptomele bolilor reumatice diferă, însă poți suspecta apariția unei astfel de boli dacă prezinți următoarele simptome și semne:
- durere articulară persistența,
- sensibilitate
- inflamație indicată de articulațiile umflate, de rigiditatea articulațiilor, de roșeața lor și/sau de faptul că articulațiile sunt calde la atingere;
- deformarea articulațiilor;
- pierderea gamei de mișcări sau a flexibilității într-o articulație;
- oboseală extremă, pierderea energiei, slăbiciune sau faptul că te simți rău pe zi ce trece.
Bolile reumatice pot produce o varietate de alte tipuri de simptome, cum ar fi:
- oboseală,
- inflamatia ochiului sau infecții oculare,
- erupții, eczeme, inflamații dureroase pe piele,
- durere în zona gâtului, coloanei vertebrale sau spatelui,
- dificultatea de a respiră adânc,
- dureri musculare.
Tipuri de reumatism
Conform Ligii Europene Împotriva Reumatismului (EULAR) reumatismul nu reprezintă termenul folosit pentru a descrie o singură boală. Astfel, bolile reumatice înglobează mai mult de 200 de afecțiuni diferite, care pot fi în sine diferite tipuri de artrita, osteoporoza, boli sistemice sau tulburări ale țesutului conjunctiv. Astfel, reumatismul este clasificat în următoarele tipuri:
Reumatism infectios – reprezintă bolile reumatismale care sunt cauzate de prezența unui microorganism sau a unui microb în articulație.
Reumatismul inflamator – este intalnit în cazul bolilor sistemice, precum poliartrita reumatoida, lupusul, vasculită, guta, sclerodermia, sindromul Sjogren. Practic și bolile autoimune intră în această categorie.
Reumatismul degenerativ – este termenul folosit pentru descrierea unei boli provocate fie de degenerarea și uzura unei articulații, ori apare din cauze mecanice, ori dintr-o combinație care include toți acești factori.
Reumatism microcristalin – în acest caz, bolile reumatice sunt cauzate de prezența cristalelor de acid uric în articulații sau în tendoane.
Reumatismul părților moi, precum mușchi și tendoane – ei bine, există boli reumatice care afectează părțile moi, anumite organe sau țesuturi din corp. Cele mai elocvente exemple sunt tendinită, bursită și polimialgi. Bolile musculo-scheletale, potrivit definiției, sunt acele boli care pot să-ți afecteze muschii, oasele și articulațiile. Ele includ, printre altele: o tendinită, o sindromul de tunel carpian o osteoartrită (un alt nume pentru artroză) o poliartrită reumatoidă o fibromialgia o fracturile osoase.
Diagnosticarea reumatismului
În anumite cazuri, precum afecțiunile musculo-scheletale, simptomele intervin în desfășurarea activităților de zi cu zi, afectând în primul rând mersul sau tastatul. Odată cu trecerea timpului, poți avea mișcări articulare limitate sau va crește gradul de dificultate în îndeplinirea lucrurilor care păreau a fi o rutină.
Planul de tratament variază în funcție de cauzele simptomelor, așadar este important să ai un diagnostic corect al bolii reumatice de care suferi.
Metodele de examinare a bolilor reumatice sunt:
Examen fizic
În cazul unui examen fizic medicul specialist va verifică dacă există durere, roseata, umflarea zonei, slăbiciune musculară sau atrofie musculară. Deasemenea, medicul va testa și reflexele, deoarece dacă ai reflexe slabe sau neobișnuite acestea pot indică faptul că nervii tăi sunt deteriorati.
Teste imagistice
Cu ajutorul testelor imagistice, precum radiografiile sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) medicul specialist îți examinează oasele și țesuturile moi.
Analize de sânge
Pe lângă examenul fizic și testele imagistice, medicul poate prescrie și efectuarea unor teste de sânge pentru a verifica dacă în sângele pacientului există anumiți markeri care indică bolile reumatice, precum este cazul poliartritei reumatoide.
Tratare simptomelor reumatismului
În prezent nu s-a descoperit un singur tratament care să fie optim pentru a putea fi folosit de toți pacienții cu boli reumatice.
Medicația este tratamentul clasic pentru artrită, însă în cazul altor boli reumatice există și tratament injectabil ( se injectează anumite substanțe în articulații sau în țesuturile moi), tratamente naturiste ( acupunctură, chiropractic), terapii alternative și opțiuni chirurgicale. Compatibilitatea pacienților la un anumit tip de tratament variază de la o persoană la alta.
Tratamentul medicamentos pentru reumatism
Obiectivul principal al tratamentului medicamentos pentru toate formele bolilor reumatice este managementul și calmarea durerii. Durerea poate fi ținută sub control în diferite moduri:
- Prin folosirea analgezicelor tradiționale
- Prin folosirea clasamentelor care reduc inflamatia.
În funcție de stadiul bolii, medicul poate recomanda:
- Tratament medicamentos intern – precum antiinflamatoare, analgezice, medicamente modificatoare de boală, etc.
- Tratament medicamentos extern – precum creme sau geluri. Unul dintre cele mai bune unguente este kamfolin 150 mg.
Tratament naturist pentru reumatism
Există câteva remedii din plante și tincturi pe care le poți prepara tu handmade, despre care se spune că ar putea calma simptomele reumatismului. Printre cele mai frecvente sunt:
- Dieta recomandată pentru reumatici – conține alimente bogate în acizi grași Omega 3 și ulei de peste și trebuie să eviți cofeina, alcoolul, zahărul alb, făină rafinată, alimentele sărate și pe cele picante.
- Fitoterapia – presupune consumarea sucului de cartofi, oțet de mere cu miere, suc de morcovi și zeamă de lămâie sau extract de frunze de iederă.
Terapii alternative
Dacă te confrunti cu dureri articulare sau dureri musculare, precum și cu alte simptome neplăcute ale bolilor reumatice, cere sfatul medicului reumatolog în ceea ce privește terapiile alternative pe care le poți încerca. Printre cele mai recomandate terapii alternative sunt:
- Termoterapia
- Crioterapia
- Electroterapi
- Balneoterapia
- Fizioterapia
Pe lângă relația pe care trebuie să o menții cu medicul tău curant, dacă suferi de afecțiuni reumatice trebuie să adopți și un stil de viață sănătos care să te ajute să ții sub control durerea și inflamația.
Comenteaza