Totul despre durerile articulare și cauzele acestora

Când auzim termenul de dureri articulatii, instant le asociem cu înaintarea în vârstă. Acestea sunt defapt afecțiuni sau elemente ale procesului de îmbătrânire. Sunt cauzate în special de artrită, însă la fel de bine pot să apră și la persoanele tinere care au suferit o accidentare. La persoanele vârstnice, aceste dureri de oase și articulații se înrăutățesc odată cu trecerea timpului. Ele pot indica apariția artritei, de aceea, consultul medical ar trebui să se afle pe lista cu lucruri de făcut. Durerile de acest tip pot afecta una sau mai multe articulații și se datorează diverselor cauze pe care le vei afla din acest material. Iată care sunt principalele cauze ale durerilor articulare:

Artrită reumatoidă

Se caracterizează prin simptome precum dureri de articulatii, umflarea zonei afectate și rigiditate la mișcări simple. Această afecțiuni apare în urma inflamării membranei sinoviale care acoperă articulațiile și poate duce la slăbirea și chiar deformarea acestora. Poliartrita reumatoidă este principalul motiv pentru care ne confruntăm cu dureri de articulații. Afecțiunea se dezvoltă lent, iar uneori, poate cauza dureri severe la nivelul articulațiilor mici ale mâinii.

Spondiloartrită

Această boală include: spondilita anchilozantă, artrita reactivă, artrita psoriazică, artrita asociată bolilor inflamatorii intestinale și spondiloartrita nediferențiată. Boala apare atât în rândul femeilor, cât și în rândul persoanelor de sex masculin. Se manifesta prin durere puternică în partea inferioară a spatelui și durere a articulațiilor periferice. Acestea includ articulațiile gleznelor, ale încheieturii mâinii, ale coatelor, ale coapselor și ale genunchilor.

Osteoartrită

Aceasta este o afecțiune degenerativă a articulațiilor, asociată în mare parte cu înaintarea în vârstă a pacientului. Acesta prezintă dureri articulare, iar pe lângă ele, poate fi afectată și structura cartilajului, membrana sinovială care acoperă articulația, osul, musculatura periarticulară și ligamentele. Șansele sunt destul de mari să afecteze încheieturile mâinii, șoldul, genunchiul, picioarele, coloana vertebrala, cotul, mandibula sau umărul.

Cele 3 afecțiuni prezentate mai sus, nu sunt însă singurele cauze care determină apariția durerilor articulare. Iată o listă cu diverse alte afecțiuni pe care le poți adopta pe parcusul vieții: guta, bursita, fibromialgia, osteoporoza, infecția osului, exercițiile fizice excesive, traume fizice în urma unor accidentări, episoade gripale, modificări ale condițiilor climatice – schimbări de temperatură, presiune atmosferică etc.

Dureri oase si articulatii – Factorii care favorizează apariția acestora

În mod normal, orice persoană poate să aibă dureri articulații. Există totuși câțiva factori care pot favoriza apariția durerilor articulare, iată care sunt aceștia:

  1. Vârsta este principalul factor determinant. Aceste dureri de articulații apar în special la persoanele vârstnice, de regulă de peste 50 de ani.
  2. Deși apare la ambele sexe, femeile sunt de 2, 3 ori mai predispuse la apriția artritei și a durerilor articulare.
  3. Predispoziția genetică este un alt factor de risc, care determină de cele mai multe ori apariția de dureri de articulații.
  4. Excesul ponderal reprezintă una dintre cele mai importante cauze care favorizează instalarea durerilor articulare. Din această cauză, tot mai multe persoane se confruntă cu dureri articulații genunchi.
  5. Alți factori de risc sunt reprezentați de către accidentări sau diferite infecții. În cazul infecțiilor, cele mai comune sunt cele virale și bacteriene. De asemenea, articulațiile traumatizate au o predispoziție mai mare de a dezvolta artrită, decât cele sănătoase.
  6. Istoricum medical contează foarte mult. În cazul în care o persoană prezintă articulații deformate, riscul acesteia să se confrunte cu dureri este foarte crescut.
  7. Întreg stilul de viață roacă un rol major în confruntarea cu dureri de articulații. Persoanele care efectuează activități ce pun o presiune mare asupra articulațiilor au un risc mai mare de durere articulară, chiar și la vârste destul de tinere.

Care sunt cele mai frecvente zone în care apar durerile articulare?

Cele mai afectate zone cu care pacienții se prezintă la medic sunt: dureri articulatii genunghi (apar în special la persoanele ponderale), dureri articulatii maini (des întâlnite la artrita reumatoidă) și dureri de articulatii si incheieturi.

Pentru a scăpa de durerile insuportabile de articulații este recomandat să consulți un medic specialist care te poate îndruma corect. Poți încerca și o serie de tratamente naturiste și suplimente alimentare pentru întărirea oaselor și sănătatea articulațiilor.